Tchajwanská whisky porazila irskou a skotskou whisky
Whisky si v České republice spojujeme převážně s Irskem a Skotskem. Tchajwanská whisky KAVALAN ale už několik let poráží své evropské protějšky na soutěžích po celém světě. Nejúspěšnější je jejich jednosladová whisky, která získala mimo jiné první místo na soutěži IRSC v roce 2012 a IWSC (International Wine and Spirit Competition) v roce 2011 a šampión ochutnávky na slepo pořádané časopisem Times.
Tato jednosladová whisky byla uvedena na trh v roce 2008 a může v ní cítit chuť medu, manga, hruška, vanilky, kokosu a čokolády. Ve 700ml balení se prodává za 2100 NT (přibližně 1400 kč) a opravdu stojí za to. Whisky jsem ochutnávala v její tchajwanské „domovině“ – městě Yilan, kde se whisky vyrábí. Kromě ochutnávky se mlžete zúčastnit prohlídky destilérky a při jednom i navštívit samotné město Yilan a jeho okolí.
Kavalan je pojmenováno po kmeni domorodců, který původně obýval tuto oblast, kde můžete najít mnoho horských pramenů, které stékají z nedaleké Sněžné hory (雪山). Tato voda společně se subtropickým počasím je klíčem k tajemství skvělé chuti whisky.
Kromě různých druhů whisky, ve kterých pocítí i exotické kombinace květin a jujube, mlžete ochutnat i Kavalan kávový likér nebo tzv. Kavalan Highball, což jsou už předem namíchané kombinace Kavalan whisky se sodou nebo kolou.
V České republice podle všeho tato whisky ještě není k dostání, takže při návštěvě Tchaj-wanu nezapomeňte i na malou ochutnávku místní speciality.
Oficiální stránka Kavalan whisky http://www.kavalanwhisky.com/en/